Blij met zinvol werk

Door: José Stolp
Plotseling ben je werkloos van de ene dag op de andere. Wat dan? Gunda Fuchs consulente bij de (UVV) in Amsterdam vond vrijwilligerswerk dat naadloos aansloot bij haar werkervaring en haar veel werkplezier opleverde.

‘Door een reorganisatie in 2010 ben ik mijn werk kwijtgeraakt, nadat ik tweeëntwintig jaar met veel voldoening als verpleegkundige in een revalidatiecentrum heb gewerkt. Naast de zorg voor gezin en familie wilde ik heel graag blijven werken.’ Omdat Gunda, inmiddels met pensioen, geen betaald werk vond, oriënteerde zij zich op vrijwilligerswerk.

‘Echt’ contact met mensen

Zij meldde zich aan bij de UVV en kon terecht
bij het project ‘Ondersteuning Bij Ontslag uit het ziekenhuis’ (OBO). Bij de OBO ben je eenmalig aan de slag om patiënten te begeleiden uit het ziekenhuis. Bij dat werk bouw je niet echt contact op met iemand. Voor Gunda een reden om werk te zoeken dat meer te bieden had. Zo kwam ze bij het project Vrijwillige Hulp (VH) terecht. Daar werkt zij nu al weer zeven jaar als consulente en inmiddels ook als maatje. Gunda fietst voor haar werk kriskras door de stad naar cliënten voor het bespreken van hun aanvragen.
Op kantoor werkt zij gegevens bij, voert gesprekken met vrijwilligers en collega’s en regelt kennismakingsafspraken.

Talent voor matchen

‘Ik voel goed aan wat cliënten nodig hebben.’ Gunda beschikt over de vaardigheid hulpvragers en hulpverleners goed met elkaar te matchen. ‘Prettig is dat we een heel goed team zijn, we vullen elkaar aan en bieden elkaar steun.’ Bovendien heb ik het gevoel dat mijn werk ertoe doet‘. Ik haal energie uit het feit dat ik mensen help die anders eenzaam zijn door een gebrek aan hulp en aandacht. Eenzaamheid is voor ouderen een groot probleem. Ze zijn heel blij als je langs komt om (samen) boodschappen te doen, te wandelen of gewoon een praatje te maken. Ik ben vier jaar maatje geweest van een cliënte van 97. Haar zoon is nu bij haar komen wonen en heeft de zorg opgepakt voor zijn moeder. Ik heb nog steeds veel contact met haar en dat vinden wij beiden heel prettig.’

Vrijwilligers hard nodig

‘Als consulente ben ik steeds op zoek naar vrijwilligers, zodat wij continu de juiste maatjes-contacten kunnen leggen. Het is in deze tijd van individualisme fijn dat mensen vrijwillige ondersteuning krijgen. Er zijn nog veel mensen die op hulp wachten. De UVV is daarom op zoek naar nieuwe vrijwilligers.’

Als je tijd over hebt, zinvol werk wilt doen, dat voldoening geeft en andere mensen blij maakt, bel dan naar 020-6202944, we kunnen je meer vertellen over het vrijwilligerswerk.